Skip to content

TO KULØRTE ERHVERVS-HISTORIER MED FÆLLES TRÆK

June 10, 2017

Af Ulla Danielsen,
Opmærksomme læsere af bogen ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’ og af de seks bøger, der i sin tid udkom om IT Factory vil kunne iagttage en række paralleller.
Måske er der blot tale om tilfældighedernes spil?
’Bow Street’ forekommer i begge fortællinger. Nytten af en børsskal og det hensigtsmæssige i at eje en sådan går også igen i de to beretninger.
Ligesom begrebet ’due diligence’ både optræder i dramaet om IT Factory og hvad man vel kan kalde dramaet om Jan Bonde Nielsen og hans forretningsmetoder.
Begge historier refererer også til hvad der sker i ’markedet’.
Så er der den svenske forretningsmand Mikael Ljungman, som var business-partner til IT Factorys CEO Stein Bagger. Og minsandten om ikke der i bogen ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’ nævnes en person, som på det nærmeste er navnebror til Mikael Ljungman. De hedder næsten det samme, selvom stavemåden er forskellig.
I Bonde Nielsen-bogen forekommer følgende sætning: ”Et af de besynderlige fænomener i konsortiet var kapitalfonden CIPEF IV, som slet ikke eksisterede på det tidspunkt, da Bonde Nielsen fremsatte sit købstilbud.”
Et sådant roderi omkring detaljerne ved selskabs-konstruktioner lyder fuldstændig som den måde der ifølge litteraturen blev manøvreret på i IT Factory.
Øen Mauritius nævnes også i begge beretninger. Stein Bagger rejste derud på ferie og Jan Bonde Nielsen har gang i et upper-end byggeri af ferieboliger til rige indere på Mauritius. Projektet løber imidlertid ud i sandet med store økonomiske tab til følge for nogle af de involverede. Og uden at der nogensinde blev bygget noget.
Jan Bonde Nielsens forretninger omfatter blandt meget andet også diamanter, og i IT Factory er Stein Baggers første hustru uddannet i handel med smykker, herunder diamanter.
Så er der fænomenet ’stjålne identiteter’:
IT Factorys bestyrelsesformand Asger Jensby talte som bekendt om, at han havde været udsat for identitetstyveri på pressemødet umiddelbart efter IT Factorys kollaps. I bogen ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’ hævder en af Nielsens samarbejdspartnere ligeledes, at han har været udsat for identitetstyveri. Det bliver dog ikke bekræftet af myndighederne.
Den vigtigste parallel er måske fænomenet med store pengebeløb, der forsvinder ud i det blå. I IT Factory manglede der som bekendt 200 mio. kroner, da kurator havde gjort konkursboet op. Penge, som ingen ved, hvad der blev af.
Det fænomen skildres også i bogen ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’.
I forbindelse med store transaktioner forsvinder der på uforklarlig vis store millionbeløb. Og det er ikke så let at gøre rede for, hvor pengene er trillet hen?
IT Factory gik som bekendt nedenom og hjem i 2008. De journalistiske bøger om IT Factory udkom alle i løbet af 2009.
Den journalistiske bog ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’ udkom i begyndelsen af 2016, og i forhold til, hvad man rent faktisk kan læse i sidstnævnte bog, må det konstateres, at den har fået forbavsende lidt opmærksomhed.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: