Skip to content

JAN BONDE NIELSEN PÅ DIAMANT-JAGT

June 10, 2017

”Pengene havde Bonde Nielsen uden bestyrelsens accept kastet efter tvivlsomme rettigheder til en stor havvindmøllefarm i den tyske del af Nordsøen og et storstilet feriebyggeri på den lille paradisø Mauritius ud for Afrikas østkyst og brugt på diamant- og oliekoncessioner i den borgerkrigsplagede Centralafrikanske Republik.” (Side 256)

”Jan købte denne her tyske vindpark, en diamantmine i Den Centralafrikanske Republik og et hotel på Mauritius. Jeg ved ikke engang, om nogle af de her ting eksisterer. Men pointen var, at pengene var væk, da vi begyndte at lede efter dem.” (Side 258)

”Størstedelen af den halve milliard kroner forsvandt altså i et vindmølleprojekt i Nordsøen og et storstilet byggeprojekt på Mauritius og gik til olie- og diamantkoncessioner i Centralafrika, som vi kommer til at høre mere om.” (side 260)

”Faktum er, at selskabet af uransalige årsager gik ned, og at pengene helt og aldeles gik op i røg. Men mere rigtige miner var der såmænd også kik på, ikke med store mængder af guld, men derimod med diamanter.” (Side 275)

”Mødereferatet afslører ligeledes selskabets aktiviteter. Under hovedoverskriften ”Diamanter” blev det refereret, at Saif Durbar fortalte, at selskabet havde omkostninger på 25.000 pund for geologiske studier på en diamantkoncession. Det fremgår desuden, at Jan Bonde Nielsen, Saif Durbar og resten af holdet blev enige om at sende 250.000 dollars afsted til et selskab, der hed ADR, formodentlig en af de officielle diamantkøbere i Den Centralafrikanske Republik. Ligeledes besluttede det rådgivende møde under anførsel af Jan Bonde Nielsen, at selskabet skulle sende 505.000 dollars direkte til Congo, og det forlød, at ADR tog ansvar for betalingen. Endelig konstaterede Saif Durbar, at selskabet havde en udestående betaling for ”diamantkoncessionerne”, der ville forfalde fem dage senere, og forklarede, at han ville bede om udsættelse.
Hverken Saif Durbar eller Jan Bonde Nielsen er meget for at tale om diamantaktiviteterne i det centrale Afrika. (Side 280)

”Det kom også frem, at de omtalte diamantkoncessioner ville have haft meget svært ved at kaste noget af sig.
”Man får koncessionen, men for det første ved man ikke, om der er nogen diamanter eller ej. For det andet kunne det ikke lade sig gøre (at finde diamanter red.), fordi det var et meget kompliceret område,” fortalte Durbar.
Han forklarede, at den manglende betaling fra Kruger Brent i forbindelse med diamantkoncessionerne var en skat, der skulle betales for at beholde tilladelsen til at lede efter de kostbare sten.
Mødereferatet afslører ikke blot, at Jan Bonde Nielsen og Saif Durbar tilsyneladende var involveret i diamantkoncessioner og diamanthandel i Den Centralafrikanske Republik. Også oliekoncessioner kom på tale i Kruger Brent” (Side 280-281)

I sit første interview i 29 år, der fandt sted i Politiken den 6. september 2015, sagde Jan Bonde Nielsen om Kruger Brent:
”Der var en lille forretning dernede, hvor vi købte diamanter fra lokale overflade-’minere’. Men det blev meget hurtigt for broget. (Side 282)

”Bonde Nielsen havde ifølge retsdokumenter fra London selv forsøgt at få investorerne fra Naftrans til at kaste millioner i netop disse diamant- og oliekoncessioner i Den Centralafrikanske Republik. Det er derfor påfaldende, at hverken Bonde Nielsen eller Durbar har nogen særlig erindring om det i dag.” (Side 282)

”Ifølge Saif Durbar diskuterede han og Jan Bonde Nielsen løst og fast. Durbar endte med at tage ham med til Den Centralafrikanske Republik, hvor han selv havde forbindelser til både præsident Francois Bozizé og til mineministeren Sylvain Ndoutingaï, der herskede over landets store forekomster af diamanter, guld og uran.” (Side 282)

”Jan Bonde Nielsen lægger selv tilbørlig afstand til sin gamle forretningspartner og ’ven’. Og også til diamantaktiviteterne i Den Centralafrikanske Republik.” (Side 283).

KILDE: ’Jan Bonde Nielsen Afsløret’ af Birgitte Dyrekilde og Michael Teschl.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: