Skip to content

BLOT KOMMERCIELLE MODSPILLERE

May 18, 2017

Af Ulla Danielsen,
3 it-selskaber, KMD, Capgemini og Affecto udgør ’Konsortiet’ bag Skats u-duelige it-system, EFI, til inddrivelse af gæld.
EFI skulle have været taget i brug i 2007, så i 2009 og endelig i 2013 og alene det at få EFI op at stå, kostede staten 608 millioner kroner. Kun 2 år senere, i september 2015, besluttede skatteministeren og hans håndgangne mænd at det var op på trillebøren og ud på møddingen med EFI. Skidtet duede ikke til noget.
Hvordan kunne det gå så galt?
Jo, ifølge skriverier fra Skatteministeriet var en af hindringerne for at få computerne og softwaren til at funke, at de ansatte i Skat i højere grad opfattede leverandørerne af it-systemerne som ”kommercielle modspillere” end som rådgivere.
Hvorfor mon den opfattelse havde bredt sig i Skat hos dem, der skulle få it-systemet til at virke?
Tog KMD, Capgemini og Affecto for let på ansvaret? Det var jo ellers dem, der havde leveret.
Var det korrekt opfattet, at de blot var kommercielle modspillere, som hævede 608 millioner kroner ved kasse 1 og derefter lod medarbejderne i Skat sejle deres egen sø?
Ifølge Berlingske advarede leverandørerne, altså KMD, Capgemini og Affecto i foråret 2013 i en powerpoint-præsentation om, at der var næsten 500 alvorlige fejl og ubesvarede spørgsmål, som Skat havde ansvaret for i forbindelse med systemets indførelse. Der er dog tale om anonyme kilder, og de er som bekendt ikke en pibe tobak værd. Den daværende direktøren for Skat, Jesper Rønnow Simonsen afviste da også i et skriftligt svar, at han personligt skulle være blevet forelagt nogen powerpoint-præsentation.
Men man har lov at blive klogere, og det gælder også offentligheden. Så hvad med om konsortiet bag Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) fremlægger den pågældende powerpoint-præsentation fra 2013 for offentligheden?
Så kan vi her i 2017 tage den derfra, som man siger.
Det mere overordnede spørgsmål som sagen om EFI rejser er, om syndebukkene udelukkende skal findes i Skat. Er konsortiet bag EFI uden ansvar for den mange-milliarders-kortslutning af statens indtægter deres uduelige it har udløst?
Og hvor flyder de milliarder staten har ude at svømme mon hen?

KILDER:
1
https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQtt_01vjTAhWE2ywKHchOD9oQFgglMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.skm.dk%2Fmedia%2F1263563%2FRedegoerelsen-om-Et-Faelles-Inddrivelsessystem.pdf&usg=AFQjCNHltZFSjcnM5cotsRJag2vHIjjQ2g
2
https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-3MqD1vjTAhVEBSwKHcLODKoQFgglMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.b.dk%2Fnationalt%2Fleverandoerer-advarede-skat-om-skandalesystem&usg=AFQjCNFWDMkK8bAUAtkR6IIdWT5yj2XGNg
3
https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwin-oaV1_jTAhUE2ywKHQb-AgcQFgglMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fnyheder%2Fpenge%2Frapport-ingen-tog-ansvar-efi&usg=AFQjCNHtUHtucIuUVg00OEAwanBskYNkJA

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: