Skip to content

UDE GODT, HJEMME BEDST

May 9, 2017

Af Ulla Danielsen,
Hun var bondekone i Jylland og på sine gamle dage blev hun voldsomt dement. Til sidste blev det for meget for den tilbageværende i søskendeflokken, som boede på gården sammen med sin affældige mor. Der var jo også et arbejde, der skulle passes.
Derfor blev den demente bondekone flyttet til en anden søskende, som havde bedre muligheder for at være om hende døgnet rundt.
Engang var familien tilbage på gården på besøg. Og hvad sker der så? Da de skal afsted, har de nær aldrig fået den gamle ind i bilen. Hun strittede imod. Alt hvad hun kunne.
Selvom hun måske kun var en ½ procent af det menneske, hun engang havde været, så vidste hun, at hun var ’hjemme’. På sin egen demente måde var hun tydeligt i stand til at udtrykke, at (ude er godt,…) men Hjemme er Bedst!
Den gamle endte naturligvis med at blive bugseret ind i bilen. Afsted kom de.
Alligevel er der en morale: Man bør have respekt for den lille rest af det oprindelige menneske, der kan være til stede i et dement vrag. En stritten imod eller sætten sig til modværge kan være følelsesmæssigt velbegrundet.
I den sammenhæng kan man mistænke, at Tvangsbehandlingsloven, der er under behandling i Folketinget, mest af alt handler om at få produceret nogle afrettede kohorter af oldinge-kvæg, som systemet kan håndtere på en rationel måde og uden for mange dikkedarer.
Man kunne også vælge at behandle de allerdårligste af de gamle med en fast men kærlig hånd samt mild overtagelse. Men, fg. sundhedsminister Karen Ellemann, det kræver personale!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: