Skip to content

AMBITIONEN ER ET OVERNATIONALT JURIDISK FORPLIGTENDE EU-SAMARBEJDE OM BEKÆMPELSE AF KORRUPTION

March 3, 2017

Hvis landene i EU etablerer en anklagemyndighed på europæisk niveau, vil korruption og unddragelse af moms kunne efterforskes over landegrænser. Og ikke nok med det: flere lande vil samtidig kunne efterforske den samme sag, koordineret fra Bruxelles.
Det er en af hovedtankerne bag forslaget om en europæisk statsadvokat.
”Som sagsordfører for lovforslaget om en europæisk statsadvokat har det franske medlem af europaparlamentet, Eva Joly, De Grønne, bragt forslaget fra et nicheprojekt for De Grønne frem til et alment accepteret initiativ fra et samlet Europaparlament”, skriver den norske journalist Paal Frisvold i et interview med Eva Joly.
Sammen med kolleger fra andre EU-lande, også i andre større partigrupper, har Eva Joly skubbet på.
Det var en sejr, da Tyskland gik med til, at momsunddragelse skulle indgå i mandatet.
Skuffelsen var stor da Sverige, af alle lande, vendte tommelen nedad under afstemningen i EUs Ministerråd, EUs andet lovgivende organ, og dermed fik de sædvanlige ’syndere’, dvs lande fra Central- og Østeuropa, som ikke ønsker ændringer, med sig.

TOPMØDET I MARTS

Der er kun en lille chance for at EUs statsledere vil lægge det nødvendige pres på Sverige, Holland og de andre skeptikere på topmødet i marts 2017. – Men vi giver ikke op, understreger Eva Joly overfor den norske journalist. – Rådet drukner ofte i middelmådighed og egne interesser, tilføjer hun.

LISSABONTRAKTATENS ARTIKEL
OM FORSTÆRKET SAMARBEJDE

En alternativ mulighed er at fremme forslaget under Lissabontraktatens artikel om forstærket samarbejde. Det kan ske ved at mindst 9 medlemslande går sammen om deres eget projekt. Med Frankrig og Tyskland i spidsen håber Joly at få 15 måske 20 medlemslande med, og dermed etablere et overnationalt juridisk forpligtende samarbejde om bekæmpelse af korruption.
Interviewet med Eva Joly blev bragt den 12. januar i år i den norske måneds-avis Ny Tid. Samtalen fandt sted mellem Eva Joly og den norske journalist Paal Frisvold.
Eva Joly er født i Norge, hvor hun også voksede op. Som ung kom hun til Frankrig, hvor hun siden fik familie, uddannelse og karriere.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: